Музей

ДОМ-МУЗЕЙ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА

На 3 септември 2017 година отвори врати нашият „Дом-музей на теснолинейката“ в гара Цепина. Сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на над 20 души в продължение на две години. Музеят има за цел да популяризира стогодишната история на теснопътната жп линия и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснолинейка у нас.

Какво представлява Дом-музеят?

В експозицията Ви очаква богата колекция от исторически снимки, проследяващи цялата 90-годишна история на построяването и експлоатацията на Родопската теснолинейка. Ще видите снимки от тежки строителни дейности, пищни тържества с участието на Н.В. Цар Борис III, кадри от златния период на линията с най-много и пълни влакове, както и от тежките години на разпад и унищожение. Изложено е и автентично табло-разписание от 1985 година, когато през гарата са минавали по 31 влака на ден, включително за линията Пазарджик-Варвара, закрита през 2002 година. На втория етаж има зала, посветена изцяло на Пазарджишката теснолинейка. Някогашната канцелария на гара Цепина е възстановена в максимално близък до оригиналния вид и ще можете да влезете в работната обстановка на ръководител-движение от едно време, да си маркирате ретробилетче на компостьор, както се е правело някога, да обърнете истинска железопътна стрелка и да видите още много интересни неща, съпътствали теснолинейката в над 90-годишното ѝ съществуване.

Работно Време


В момента музеят работи само по предварителна заявка. Ако искате да ни посетите, моля обадете се по телефона или ни пишете съобщение няколко дни предварително. При възможност ще отворим музея в удобен за Вас час!
За повече информация и заявки за посещение използвайте формата за контакт в дъното на сайта или телефон 0892 288 220.

Дом-музеят


Посещението на Дом-музея е безплатно за всички.
Основната цел на музея е популяризиране на теснолинейката като туристическа атракция и запознаване на хората с нейната забележителна история, дала облика на целия регион. Всички дейности по възстановяването на сградата, събирането и подготвянето на експонатите, поддръжката и експлоатацията на музея са на доброволни начала.

Местоположение и достъп:

Дом-музеят се намира в приемното здание на някогашната гара Цепина, сега спирка по теснолинейката Септември-Добринище. Гарата се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от с. Варвара – в посока Велинград, на 116 км от София и на 62 км от Пловдив.

До сградата има място за спиране с автомобил.

Работното време е съобразено с разписанието на влаковете, така че музеят може да се посети удобно и с Родопската теснолинейка.

Галерия със снимки от музея:


Дом-музей

4444+P9 Ракитово

Работно Време

По заявка

Информация

0892 288 220

Пишете ни

example@email.com